But yeah, I’m gonna, because it’s been weeks of work and it’s done.

See, this kitchen used to be a total pit. I mean seriously.

That’s not quite point zero, that’s right after starting work, but all that meant is the appliances are out and there’s some junk on the counter, and the chemical stripper has started on the one set of cabinets.

I’ve been talking about this as I went at it on Livejournal and Tumblr, so if you want intermediate pictures go look there. I’m picking up with the last of the lighting – the same kind of tape I used in my recording studio.

I decided to build some over-the-counter lighting with angled supports, to protect the lighting tape and angle it more forward.

I had a row of those and a side-ramp angling more lighting even further forward over in one particularly dark corner.

Once assembled, this end looked kind of like a Kubrick set:


Watch Out for Monoliths

And the other end looks like a Starfleet maintenance access tunnel:


Reverse the Polarity of the Neutron Flow

But from a normal position in the room – well, mostly normal – it all combines to look a lot like this:


The fact that this former pit can have a legit glamour shot makes me very happy


Reflections in Aluminium


The Lower Cabinet

I was worried about the horizontal bar at first, connecting the two cabinets, but I’m so happy with how it worked out. Creating new trim for the right-side cabinets to match the glass-door cabinet trim seemed pretty obvious, but I wondered if the bar with no cabinet – intended for a light tape, as above – might seem a little precious. But I think it worked out.

This rig controls the whole light set, both below and above lights:

The plug is a hair-dryer style protection cutoff, leading to a 12V DC power supply, leading to an LED controller with remote pickup. The colour is 12-bit – eight levels of red, green, and blue, in any combination; I played with it until I got a warmish white that I liked.

It wouldn’t be one of my photobomb posts without, of course, panoramas! They’re tiny here, of course, so There are larger versions on Flickr, as always. The first is from the doorway, the second is from where the stove will go when it arrives on Monday.

For the first time in six weeks, I don’t have anything to do in this building tomorrow. So totally about goddamn time.

But that said, I’m really happy with how it came out. My plan had been to remove this kitchen, eventually, but, well, now… I guess it can stay. The tipoff had been the glass doors and the 1958 blue formica, which I gambled I could clean up and restore. Everything else in the room is designed around them. I think it worked.

eta: Now with appliances!

More pics here and here and here, if you’re really into restoration and cabinetry. I tend to post that stuff on Livejournal.